2014. január 24., péntek

Chili paprika ültetés, második kör (Day 39)

Eljött a második chili paprika ültetés ideje! Január vége van, és odakint csúnya mínuszok uralkodnak. Ez viszont ültetés szempontjából kifejezetten hasznos, mert a konvektort is segítségül hívom a csíráztatáshoz. A magok csírázásához szükséges optimális hőmérsékletről már volt szó korábban (28-32°C), de most részletesen bemutatnám hogy érem el (és tartom) ezt a hőmérsékletet.

A konvektor tetején elfektettem a régi terráriumomat, úgy, hogy egy agyag-cserépalátétet is közbeékeltem, ne forrósodjon fel az üveg. A terrárium tetején így pont optimális a hőmérséklet, nem fognak túlzottan felmelegedni a magok.

Íme a folyamat képekben:
Chili magok áztatása
Chili magok áztatása a konvektoron

Fontos a chilis-tejfölös poharak felcímkézése

Ültetés közben elkészült a vacsi is :)

A DIY keltető

A fenti képen használt keltető egy ősi nagylemez-tároló alkalmatosság :) Nagyon jól bevált! Azonban, hogy elkerüljem a konvektor konstans járatását, szükség volt még egy alternatív megoldásra. A napokban meg is érkezett a netről rendelt terrárium melegítésre szolgáló fűtőpad. Nagyon olcsó volt, csak 7W-ot "eszik", és képes arra, hogy konstans 30-31°C-os földhőmérsékletet tartson.

Talajfűtés csíráztatáshoz

Optimális földhőmérséklet - BBQ hőmérő :)

A magok egyik fele tőzegkorongba, míg másik fele Obis olcsó szaporítóföldbe került. Utóbbi, és a Compo Sana szaporítóföldje közötti különbség egetverően nagy. Ültetéshez nem kell sok föld, inkább megéri a Compo Sanát megvenni. Az Obis földdel sincs nagy probléma, de tele van agyaggal, fakéreggel és őslényekkel:

A palántaföld lakói

A következő chili paprika fajták lettek ültetve:

5 db Habanero red
5 db Basket of Fire
4 db Little Elf
8 db Numex Twilight
2 db Jalapeno Orange

Kíváncsian várom, melyik bújik elő először :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése